Sjekk helsen til ditt nettsted
Asbjørn Ness / 23. februar 2021
Når man snakker om den tekniske kvaliteten til et nettsted, benytter man gjerne ordet helse. Og helsen kan sjekkes. I dette innlegget har jeg laget en liste som jeg vil dele, med punkter å gå gjennom for å sjekke nettopp ditt nettsteds helse.

Brutte lenker
Den absolutte kongen på haugen når det gjelder å finne brutte lenker er i mine øyner Screaming Frog. En gratis versjon av programmet støtter søk opp til 500 enkeltsider på et nettsted. Har du et stort nettsted så er den årlige abonnementprisen helt grei. Men er det snakk om hobbybruk, så koster det litt vel mye.
Da finnes det mange andre alternativer. Spesielt om du er flink med koding eller bruk av kommandolinje. Et godt kommandolinjeverktøy som er bygd med Python, er LinkChecker. Det er litt å sette seg inn i for å kjøre programmet lokalt, som å installere Python. Men får du det i gang, så er selve bruken av programmet lett, og dette er et kraftig og gratis verktøy som kan brukes til å sjekke store nettsteder for brutte lenker.
Er du bare ute etter å sjekke etter brutte lenker på en enkeltside, kan du eksempelvis bruke W3C Link Checker eller et nettlesertillegg som Check My Links i Google Chrome.
Lastetid og størrelse
Lastetiden og størrelsen på enkeltsider på nettstedet er viktig. Både for besøkeren som forventer en rask og responsiv side, men også for søkermotorer som bruker lastetid som grunnlag for rangering. Når du tester er det lurt å prøve ut lastetiden på forskjellige deler av nettsiden din, for eksempel forsiden, de mest populære blogginnleggene og eventuelt andre sidetyper du har.
- På GTmetrix kan du taste inn en spesifikk nettsideadresse for å få analyseresultater, og en karakter som gir speiler en totalvurdering av enkeltsiden. Her får du en konkret tilbakemelding til hva du kan forbedre. Du vil se hvor stor enkeltsiden din er, og hvor lang tid det tok for testserveren (som er plassert i Canada vel og merke) å laste ned siden.
- Googles PageSpeed Insights gjør mye av det tilsvarende som GTmetrix, men viser resultater som i blant er noe annerledes.
Det er greitt å ikke bare forholde seg til en tjeneste som fasiten. Og unngå å henge deg opp i at alle punktene du får i resultatene skal bli endret. Nettsteder er ulike, og det er ikke alltid det å ordne en del av et oppgit dårlig testresultat er bra for ditt nettsted.
Bildestørrelse
Store bilder er en av det vanligste problemene som øker lastetiden og størrelsen på en enkeltside. Derfor går jeg litt nærmere inn på det her. Optimaliserte bilder er derfor noe å trakte etter. En god publiseringsløsning håndterer bilder for deg automatisk. Men dersom det ikke er tilfelle med løsningen du sitter med, så kan du blant annet få hjelp med Google Analytics. Gå til Atferd > Nettstedhastighet > Hastighetsforslag. Her får du opp konkrete forslag på hva du kan forbedre på en liste over enkeltsider. Ofte så er store bilder årsaken til lang lastetid, så om du ikke har mange andre flaskehalser på nettstedet ditt så vil rapporteringen i Google Analytics hjelpe deg godt på veg i å minske bildestørrelser.
Og når du har fått orden på alt eksisterende innhold, husk å optimaliser nye bilder før opplasting.
Domenerangering
Jeg var innom domenerangering i blogginnlegget Sjekk hvordan nettsiden din rangerer. Tjenester som Ahrefs Backlink Checker, Moz Free Domain SEO Metrics og SEMrush kan gi deg et innblikk i hvordan nettstedet ditt gjør det på verdensveven. At mange lenker inn til siden din er ikke alene en suksessfaktor. At sidene som lenker inn selv har høy domenerangering kan være viktig. Domenerangering handler om å gi et innblikk i hvordan nettstedet ditt gjør det i søkemotorer.
Duplikate sidetitler
Duplikate sidetitler på innhold gjør at dine enkeltsider kan ende opp i å konkurrere mot hverandre i søkeresultater. Tidligere nevnte Screaming Frog er et bra program til å avdekke duplikate sidetitler.
Andre alterantiver her er statistikkverktøyer som Google Analytics eller Matomo. Så sant de fleste enkeltsidene på nettstedet ditt har blitt besøkt, så kan du hente ut fullstendige rapportfiler som kan brukes. Et eksempel via Google Analytics er å gå til Atferd > Nettstedinnhold > Alle sider. Velg en datoperiode for visningen som strekker seg et stykke tilbake i tid. Få med sidetitler i visningen av resultater, og eksporter deretter resultatene som Excel-fil. Filen laster du ned og åpner i Microsoft Excel. Med Microsoft Excel kan du søke opp duplikat innhold, enkelt og greit.
Det finnes nok andre gode verktøy her som jeg mest sannsynlig har oversett. Legg gjerne igjen en kommentar ved delingen av blogginnlegget på min Facebook- eller LinkedIn-side.
Språk
Selv om du skulle ha et norsk nettsted, behøver det ikke å være sånn at nettstedet teknisk sett framstår som norsk. Derfor bør du ha informasjon i koden som opplyser om dette. Ellers vil kanskje siden oppfattes som dansk av enkelte roboter – det er et tilfelle jeg nylig var borti. Eller nettstedet ditt kan framstå som engelsk dersom du ikke har justert standardsinnstillinger. Derfor er det greitt å sjekke hvilket språk nettstedet ditt opplyser om at det har utad. Sånn at du havner i søkeresultatet hos de rette personene som søker etter innhold via søkemotorer.
Gå til en av nettsidene dine, høyreklikk på siden og vis kildekode. Se etter tilsvarende kodelinjer nær toppen av kildekoden, dersom du har norsk nettsted.
<html lang="no"> <link rel="alternate" href="https://www.snobjorn.no/blogg/innlegg-x/" hreflang="no" /> <link rel="alternate" href="https://www.snobjorn.no/blogg/innlegg-x/" hreflang="x-default" />
Har du et flerspråklig nettsted, eksempelvis https://www.domene.no/en/, så skal den første kodelinjen på en engelsk side være som følger. Og et ekstra alternativ for den aktuelle nettsiden blant resten av koden.
<html lang="en"> <link rel="alternate" href="https://www.snobjorn.no/en/blog/post-x/" hreflang="en" /> <link rel="alternate" href="https://www.snobjorn.no/blogg/innlegg-x/" hreflang="no" /> <link rel="alternate" href="https://www.snobjorn.no/blogg/innlegg-x/" hreflang="x-default" />
Har du ikke noe av dette i kildekoden, så få det på plass. Det kan være så lett som å redigere en fil i et tekstredigeringsprogram, men finn helst ut av hvordan det bør gjøres for ditt valg av publiseringsløsning. Trenger du noen til å gjøre dette for deg med ProcessWire, så kan du kjøpe mine konsulenttjenester. Ta kontakt via kontaktsiden.
Universell utforming
Universell utforming handler ikke nødvendigvis bare om å kode siden for at alle personer skal kunne få med seg innholdet. Det handler vel så mye om at man tilgjengeliggjør innhold for automatiske prosesser, som indeksering av nettstedet fra tredjeparter.
Som regel kan det meste som gjelder universell utforming håndteres av nettstedets kode. Google Chrome-nettlesertillegget Siteimprove Accessiblity Checker er et godt verktøy hvor du kan sjekke enkeltsider. Tillegget har et plagsomt sprettoppvindu som kommer i blant, men utover det fungerer dette godt. Helst skulle jeg kunne bruke Siteimprove sitt verktøy rett på siden. I en tidligere jobb fikk jeg anledning til dette, og kan ikke annet enn skryte over den tidsbruken jeg sparte i det daglige arbeidet mitt – og kvaliteten nettstedet oppnådde. Dessverre koster dette verktøyet så mye at det ikke er aktuelt for mange å bruke i små bedrifter med store nettsteder.
I tillegg vil jeg nevne at det finnes verktøy som kan hjelpe deg på veg til å teste hvordan nettstedet fremstår for fargeblinde, svaksynte og helt blinde. Prøv Toptal Colorblind Web Page Filter for å se enkeltsider med ulike type fargeblindhet. Når det gjelder test for svaksynte eller blinde, så kan du blant annet myse med øynene eller lukke de fullstendig, og prøve å navigere på en nettside. På mobiltelefoner finnes det gjerne innebygd programvare, for eksempel kan du lese om tilgjenglighet på iPhone hos Apple.
Bildetekster og alternativ
Gode bildetekster og alternativ (eller beskrivende) tekst til bilder er gull verdt som søkemotoroptimalisering. I tillegg er det blant kravene til universell utforming. Mange som jobber med søkemotoroptimalisering overser muligheten til å havne høyt oppe i bildesøk. Så vær nøye med å skrive gode bildetekster og legg til alternativ tekst. Har du muligheten til det i ditt publiseringsverktøy, så gi gjerne bildefilene beskrivende filnavn. Har du bilder med en lisens som muliggjør gjenbruk av andre, for eksempel en Creative Commons-lisens, så er det lurt å merke bildene med dette. Noen ganger er folk på jakt etter bilder som de har lov å bruke selv. Google bildesøk har en funksjon for å søke etter bilder som er merket med dette. Så her er en god mulighet til å hente inn besøkere.
Når det gjelder å få oversikt over manglende bildetekster og alternativ tekst til bilder, så kan du bruke verktøy som Screaming Frog eller Siteimprove for å få fullstendig oversikt over hele nettstedet. Det har ikke lykkes meg å finne et godt gratisverktøy til å få oversikt over dette. Legg gjerne igjen en kommentar ved delingen av blogginnlegget på min Facebook- eller LinkedIn-side dersom du har noen forslag. Men i ProcessWire og andre publiseringsløsninger så kan man ofte søke etter mediefiler med tomme tekstfelter. Har du muligheten til å bruke publiseringsløsningen til å løse et problem, så unngår du tredjepartstjenester og sparer sannsynligvis en del tid.
På enkeltsider kan du bruke Siteimprove Accessiblity Checker-nettlesertillegg i Google Chrome.
404-feilmeldinger og 301-videresendinger
Om du har hatt et nettsted lenge nok, så har du kanskje på et tidspunkt slettet innlegg eller endret nettsideadresser. Kanskje har du lagt om hele nettstedstrukturen i overgangen fra en gammel publiseringsløsning til en ny? For eksempel kan du ha brukt WordPress med adresser som https://www.domene.no/?p=123 før. Mens etter omlegging til ProcessWire har du få adresser som https://www.domene.no/blogg/innlegg-x/. Dersom du ikke har satt opp videresending så vil da besøkere som går til den gamle adressen få en feilmelding. Og det vil si at alle gamle henvisninger til nettstedet ditt gir feilmeldinger, noe som ikke er bra for nettstedets helse.
Logging av feilmeldinger skjer best via en publiseringsløsning eller på server. I ProcessWire bruker jeg modulen Process 404 Logger for å holde et øye med 404-feilmeldinger, som er de viktigste å få orden på. I noen tilfeller logger cPanel-løsningen hos et webhotell feilmeldinger. Da kan man gå til Metrics > Errors. Det er også mulig å logge 404-feil ved hjelp av Google Analytics og Google Tag Manager. For dette viser jeg til den engelskspråklige artikkelen How To Track 404 Errors With Google Analytics And Tag Manager – Serpstat.
Hva du gjør med 404-feilene er da det som løser problemet, eller forbedrer nettstedets helse. Jeg har tidligere skrevet et blogginnlegg som kan hjelpe deg på veg: Hvordan sette opp videresending med htaccess. Bruker du ProcessWire har du også en innebygd metode for å håndtere dette. Gå til redigeringsmodus for en side, deretter Innstillinger > Hvilke andre URL-er videresender til denne siden? > Legg til ny vidersendings-URL-er. Gitt at du har norsk språkpakke til ProcessWire, noe du kan lese om lese om her: ProcessWire er nå fullstendig oversatt til norsk.
Oppsummering
Dette var noen av tingene du kan gjøre for å holde helsen til nettstedet ditt vedlike. Driften av et nettsted handler mye om det tekniske, men det betyr ikke at det trenger å være vanskelig. Likevel er det viktig å ha innsikt i det, og oversikt over hvor du bør legge prioriteringene dine.
Relaterte blogginnlegg
- Sjekk hvordan nettsiden din rangerer (22. februar 2021)
- Hvordan sette opp videresending med htaccess (11. juli 2019)
- ProcessWire er nå fullstendig oversatt til norsk ( 3. november 2020)