Anmeldelse av Pensjonistforbundet
Asbjørn Ness / 12. mars 2021
Pensjonistforbundet lanserte nye nettsider 10. februar 2021. I dette innlegget skal jeg ta en gjennomgang av nettsidene, og komme med min egen mening om hva som fungerer og hva som ikke fungerer.
Nyheten om de nye nettsidene til Pensjonistforbundet kom via min egen referanse, Postens Pensjonistforbund. Det som er interessant med å se nærmere på de nye nettsidene til Pensjonistforbundet, er at de har en tydelig målgruppe som jeg har jobbet med i flere år: Pensjonister.
Anmeldelsen vil i hovedsak basere seg på mine erfaringer som utvikler og webredaktør, og inntrykk jeg har gjort meg opp under et grundig første besøk av nettstedet.
Jeg vil pirke på detaljer, stille spørsmål og synse om dette fungerer. I tilfelle noen har motsvar til skrytet og kritikken, så ta gjerne kontakt med meg, så vil jeg vurdere å legge ved motsvarene i dette innlegget.
Hva er Pensjonistforbundet?
Som navnet tilsier, så er Pensjonistforbundet et forbund for pensjonister. I det jeg gikk inn på nettstedet stilte jeg meg spørsmålet «Hva er Pensjonistforbundet?». Jeg så umiddelbart etter en «Om»-lenke, som på et vis var gjemt som en overskrift i hamburgermenyen. På grunn av dette gikk jeg først til siden Hva arbeider vi med? som var første punkt under «Om Pensjonistforbundet»-overskriften. Her fant jeg ikke noe godt svar.

Når jeg omsider fant ut at overskriften i menyen var en lenke, så kom jeg til siden Om Pensjonistforbundet, så fikk jeg ikke umiddelbart et tydelig svar heller. Men jeg godtok at ingressen omtalte aktiviteter og fellesskap, og forstod nok om forbundet ut fra dette til å anta resten.
Hva er nettsidene til?
Forsiden til Pensjonistforbundet møtte meg med innhold og tilbud. En podcast ruver på toppen. Arrangement og nyheter tar plass nedover. Toppmenyen er viet til Nyheter, Lokalforeninger, en Bli medlem-knapp og en Logg inn-knapp. Det fremstår for meg som at forbundet er opptatt av å vise fram aktiviteten og kunnskapen sin. Mye av innholdet er tilgjengelig uten innlogging, deriblant nevnte podcast.
Dette slår ut positivt for min del. I steden for å bruke forsiden til å reklamere for hva forbundet kan tilby de som melder seg inn, så får man altså mange smakebiter i form av tilgjengelig innhold. Et klikk videre inn på siden Medlemsfordeler, og det blir klart at mye av det å være medlem handler om det sosiale og personlige fordeler. Mens informasjon til å holde seg oppdatert med ikke nødvendigvis krever medlemsskap. Siden til Pensjonistforbundet har således en nytteverdi for både medlemmer og andre.
Det visuelle
Hvordan en nettside ser ut er både en smakssak, men handler også om det å spille på godt etablerte brukermønster. Førsteinntrykket fra forsiden til Pensjonistforbundet er at den er oversiktlig og brukervennlig. Tydelige knapper drar oppmerksomheten mot både viktige ressurser og gode tilbud. Det er en fin variasjon i bildestørrelser under Aktuelt-overskriften på forsiden, uten at spenningen overtar.

De benyttende komponentene på nettstedet er kjente og kjære elementer som nyhetsoversikt, arrangementoversikt, trekkspill, sorteringsknapper, tydelige handlingsknapper og lenker med pilsymboler. En kjapp gjennomgang av siden viser at mengden ulike komponenter er begrenset. Gitt at de digitale kunnskapene til pensjonister varierer stort fra nybegynnere til eksptert, så virker det fornuftig at siden ikke er for avansert.
Det sagt, så er variasjonen av hvordan lenker er utformet svært varierende. Noen steder er det med pilsymboler, andre uten. Noen lenker har understreking, andre er i større skrift. Dette trenger ikke nødvendigvis å bety noe, men jeg håper alle klikkpunktene er grundig testet. Min erfaring er at mange ikke trykker før de er helt sikre på at de kan det.
Detaljer
Det var noen detaljer underveis som jeg hang meg spesielt opp i. Både detaljer som stod seg ut positivt, og noen valg jeg synest virket rare eller uferdige.
Hør teksten
På flere av sidene var det en knapp som het Hør teksten. Ved trykk på denne så ble hovedinnholdet på den aktuelle siden lest opp. En fiffig funksjon som virket smertefritt og leverte en godt forståelig stemme. I utgangspunktet hadde jeg kun skryt relatert til denne funksjonen, men jeg kom til å savne den fra flere steder på nettstedet. For eksempel er den ingen knapp for å aktivere opplesing av innholdet i Kunnskapsbasen.

Uønsket engelsk språk
I det jeg beveget meg inn på siden Arrangementer, så ble jeg møtt av en datovelger med engelsk språk: Start Date og End Date. Uproblematisk, men en liten detalj som gir et uferdig preg. Spesielt rundt interaktive elementer er det viktig å skape en trygghet som gjør at brukeren vil trykke. Og norsk språk på en norsk side framstår som tryggere enn engelsk.
Da jeg først er inne på datoer, så blir det litt for mye av det gode i oversiktens eneste kommende arrangement. Her står datoen ikke mindre enn fire ganger, på fire ulike måter:
- Mars 2021
- 19. mars 2021, kl 09:00-11:00
- 19.mars
- 19/03
Skal jeg pirke her, så burde bindestreket mellom 09:00-11:00 være en tankestrek, se Tankestrek ved tall, tid og rom – Språkrådet. Og datoen 19.mars i tittelen mangler mellomrom – dette går på korrekturlesning. Men utover pirkingen så er kritikken her at datoer står opplyst fire steder på en og samme oppføring. Det er unødvendig.
Utover det så er oversikten lett å navigere i.

Bli medlem-side
Siden Bli medlem var en jeg likte godt. Her står det kortfattet hvorfor man bør melde seg inn, hva det koster, og det er en tydelig knapp for å sette i gang registreringsprosessen. Jeg liker spesielt at det har kalt denne knappen Registrer deg, framfor kun å gjenta ordlyden Bli medlem. De to formuleringene har ulik oppførsel på nettstedet, og dette er tatt i betrakning.

Målinger
En kjapp runde i verktøyene Google PageSpeed Insights og GTmetrix gir middels til dårlige resultater. Hos PageSpeed oppnår forsiden til Pensjonistforbundet 37 av 100 poeng. Hos GTmetrix blir karakteren D (hvor A er best), ytelsen får 65 % og kodestrukturen får 76 %. Hos begge så er det oppgitt mange sekunder fra lastingen begynner til den er fullfør.
Hvor i verden serverene til verktøyene ligger virker inn på resultatet, så jeg testet siden videre i Google Chromes Utviklerverktøy. I verktøyets Network-fane valgte jeg at hastigheten på nettverket var Fast 3G for å simulere mobilbruk, og et vindu i mobilstørrelse. Siden i mobilvisning lastet ned 5 MB med ressurser, som er mye for en enkeltside. Videre scrolling nedover på siden lastet ned stadig flere ressurser.
Alt i alt kan nok siden bli optimalisert, men den fungerer godt uten nevneverdig treg lastetid på PC.
En sjekk av sidens universelle utforming via Chrome-utvidelsen Siteimprove Accessibility Checker påpeker en del punkter som må fikses før siden er helt godkjent.
Ny kontra gammel nettside
Nå har jeg ikke testet den forrige nettsiden til Pensjonistforbundet, og hva som er betre enn før er meg ukjent utover det som står i aktueltsaken Velkommen til nye nettsider. Men et kjapt blikk på forsiden via Wayback Machine viser at det før var mer utstrakt fargebruk, litt vanskelige å skumme gjennom forsiden, og litt mer formelt uttrykk med firkantende bokser.
Oppsummert
De nye nettsidene til Pensjonistforbundet gir en god brukeropplevelse. Det hele er holdt enkelt for brukeren, og mye av innholdet er spisset og kortfattet. Jeg har ikke fått anledning til å se på innholdet for innloggede brukere.
Min gjennomgang av sidene ble mest å ta for seg detaljer. Dette fordi helheten var god. Helt fra førsteinntrykket var det lite å sette fingeren på. Et dykk ned i litt enkel måling viste at litt rusk i maskineriet må fjernes for å heve den tekniske standarden.
Relatert blogginnlegg
- Sjekk helsen til ditt nettsted (23. februar 2021)